Despre casele automate si inteligente
|
|
|
|
Domotica sau automatizarea spatiilor de locuit si a birourilor este un domeniu in plina ascensiune, pentru ca raspunde nevoilor concrete, de la economia de energie si controlul individualizat al fiecarui consumator pina la satisfacerea dorintei de simplitate, comoditate in utilizare si personalizare a locuintei. Astfel, exemplu, centrala termica trimite un mesaj de avertizare cind are o problema sau frigiderul atunci cind trebuie curatat. Locuintele vor deveni ”inteligente” si vor trimite un mesaj cind cineva intra dar nimeni nu ar trebui sa fie acasa iar sistemul de alarma este activat.
In instalatiile de simple, domotica poate fi la fel de simpla avind doar rolul de a porni luminile atunci cind o persoana intra in camera. In instalatiile de avansate, camerele pot simti, nu doar prezenta unei persoane din interior, dar stiu cine este acea persoana si ii stabilesc, dupa preferinte, nivelul de iluminare adecvat, temperatura, muzica sau canalul de televiziune dorit, tinind seama de ziua din saptamina, ora din zi, sau oricare alti factori.
Alte sarcini pot include stabilirea temperaturii ambiante la o anumita temperatura atunci cind casa este neocupata, si restaurarea la setarea normala atunci cind un ocupant este pe cale sa se intoarca. Luminile se pot aprinde, apa calda este preparata si un set de mesaje cu evenimentele de peste zi este pregatit. Automatizarea poate oferi, de asemenea, o interfata de control de la distanta a aparatelor din casa sau a sistemului de automatizare in sine, prin intermediul internetului, sau prin telefon.
Ca exemplu, puteti consulta un studiu de caz dedicat automatizarii unei locuinte individuale cu trei camere (focalizat doar pe controlul iluminarii si al consumatorilor electrici) si un studiu de caz dedicat automatizarii unei cladiri de birouri.
|
|
|