Casa inteligenta
|
|
|
Marea majoritate a sistemelor de automatizare uzuale necesita instalarea unor fire suplimentare, modificari ale instalatiei existente sau emisii radio periodice care se adauga unui mediu si asa supra-saturat de radiatii. Solutia tehnica propusa aici porneste de la premisa de baza de a nu trage nici un alt fel de legaturi sau conexiuni cablate suplimentare.
In acest fel sistemul se poate folosi foarte usor atit in locuinte deja aranjate si personalizate, cit si in cele aflate in faza de finisare. Semnalele sint transmise catre receptor (dispozitiv de iluminat sau consumator electric alimentat la priza) prin reteaua electrica folosind tehnologia X10. Astfel se foloseste reteaua de 220 V deja existenta in locuinta, iar consumatorii se conecteaza la aceasta prin intermediul unor mici ”device-uri” atasate cordonului de alimentare. Daca proprietarul se muta, sistemul se ia, pur si simplu, si se transfera la noua destinatie.
Principalele elemente ale unei automatizari casnice vizeaza:
‣ controlul iluminarii si al consumatorilor electrici
‣ managementul incalzirii si al ventilatiei
‣ sistemul de securitate si alarmare la intruziuni, incendiu sau inundatii
‣ supraveghere video
‣ distributie video si audio fara fir in intreaga locuinta
‣ ingrijirea gradinii si a piscinei
O facilitate extrem de puternica a ”casei inteligente” o reprezinta posibilitatea crearii, stocarii si executarii de scenarii adica o succesiune de comenzi si actiuni care se declanseaza programat sau la aparitia unui stimul extern (cum ar fi un senzor de miscare, caderea intunericului, un anumit moment al zilei etc.).
Exemple de astfel de scenarii pot fi:
|
Sosire seara acasa: la deschiderea portii de acces se ilumineaza automat si temporizat drumul pina la garaj si pina la usa de intrare, se deschide usa la garaj, se aprinde automat lumina pe hol si in sufragerie, se porneste sistemul audio sau televizorul.
Plecare: cu o singura apasare pe buton se inchid toti consumatorii (nu veti mai uita pornit televizorul, fierul de calcat sau caloriferul electric).
Vacanta: la caderea serii pina la o ora predefinita se vor aprinde/stinge luminile si se vor porni diversi consumatori intr-un mod foarte apropiat de realitate.
|
Jaluzelele vor fi ridicate si apoi coborite la anumite ore, gradina se va uda in mod automat (daca ploua sistemul de irigatii nu va porni) etc. astfel incit sa fie simulata intr-un mod cit mai veridic prezenta dvs. acasa. br>
Numarul de scenarii posibile este practic nelimitat si singura constringere este doar imaginatia fiecaruia.
|
Un studiu de caz complet privind automatizarea unei locuinte individuale cu trei camere, focalizat doar pe controlul iluminarii si al consumatorilor electrici, poate fi studiat aici.
|
|
|